Fitness schema oefeningen #5 – Military Press

Oefening nummer vijf die je in je fitness schema moet hebben: De Military Press (MP). Deze oefening bewerkt de schouders en wordt meestal staand uitgevoerd. Vroeger was de staande variant hiervan zelfs een Olympische oefening.

Spiergroepen

Met de MP bewerk je je schouders, met name de deltoids. Als secundaire spiergroep train je de triceps. De Military Press is een echte compound oefening en is moeilijk om goed uit te voeren. De MP is één van de beste oefeningen om je schouders te doen groeien. Als je hem zittend uitvoert gebruik je puur je schouders en licht je triceps. Als dat is wat je wil, moet je deze oefening in je fitness schema stoppen! Hij kan ook staand uitgevoerd worden, dan wordt het meer een Overhead Press. Deze is zeer moeilijk en soms wordt er wel gecheat. Bv: mensen gaan vanuit hun rug duwen. Dit is iets wat je wilt vermijden, dus ik raad het aan om hem zittend uit te voeren.

fitness schema
Uitvoering bij deze oefening voor je fitness schema

De Military Press voer je uit met een barbell. Allereerst ga je zitten (of staan) met je gezicht richting de barbell. Pak deze barbell overhands vast en terwijl je je rug recht houdt til je de barbell boven je hoofd. Dit is de startpositie van de Military Press.

Vervolgens laat je de barbell rustig zakken tot aan je borst. Vervolgens duw je de barbell krachtig omhoog tot je weer de startpositie hebt bereikt.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=F3QY5vMz_6I&w=560&h=315]

Tips

Ga zitten. Door te gaan zitten cheat je niet/minder en zal het accent meer op je schouders komen te liggen. Een laatste herhaling forceren dmv een cheat mag best vind ik, maar probeer vanaf het begin af aan je rug niet te gebruiken en ook zeker niet je benen. Haal alles uit je schouders en triceps.

Voer de oefening ook langzaam en gecontroleerd uit. Langzaam is beter dan snel, omdat je de spier een stuk langer prikkelt.

Laat tevens je schouders niet ‘op slot’ gaan. Stoot wanneer je op borsthoogte bent met de barbell direct uit.

Share Button
The following two tabs change content below.

etenenliften

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *