Low-fat en low-sugar producten: het gevaar

Ik vind het raar dat er zoveel low-fat en low-sugar producten aangeboden worden in winkels, terwijl ze best wel een gevaar met zich mee brengen. Maar niet alleen de winkels doen dit, ook de media. De media creëert een verkeerd beeld van wat gezond is. En low-fat producten zijn dat grotendeels niet! In dit artikel leg ik uit waarom je beter kan kiezen voor de normale variant van een product, of een geheel ander alternatief.

Verkeerde beeld van vet

Mensen kopen vaak low-fat, omdat ze denken dat vet slecht voor je is. Dit komt waarschijnlijk omdat vet uit eten, dezelfde naam heeft als het vet op je lichaam. Deze vergelijking raakt kant noch wal. Het vet op je lichaam is slechts een combinatie van eiwitten, koolhydraten en vetten die je lichaam heeft opgeslagen als energie voor later. Dit omdat je teveel hebt gegeten gedurende een periode. Dit vet komt niet omdat je een paar eieren of een paar glazen melk hebt gedronken omdat daar vet in zat.

Het is tevens niet waar dat vet slecht voor je is! Vet is juist goed voor je. Althans, de onverzadigde vetten. Uit onderzoek blijkt dat ook sommige verzadigde vetten positief door je lichaam opgenomen worden (bron). Denk hierbij aan avocado’s, melk, eieren. Vermijd ze niet! Je hebt vetten nodig om optimaal te kunnen functioneren en je lichaam in goede gezondheid te houden. Vet is ook een belangrijke brandstof voor de langere periode. Tevens zorgen onverzadigde vetten er voor dat de kans op hart- en vaatziekten verminderd wordt. Dat is wat je wil, toch? Het is wel zo dat vet meer calorieën bevat dan koolhydraten of eiwitten. Wanneer je puur op calorieën let is low-fat wel aantrekkelijker, maar ik zou toch aanraden om genoeg vet tijdens je ‘dieet’ te eten.

low-fat en low-sugar
Low-fat en low-sugar

De vervangers van vet in low-fat producten

Vet wordt grotendeels vervangen door enerzijds suiker en anderzijds aspartaam of andere zoetstoffen. Allereerst suiker. Iedereen weet dat dit slecht is voor je lichaam. En zeker ook als sporter. Suiker bevat lege calorieën waar je lichaam niets aan heeft. Er zitten geen vitaminen of mineralen in en heeft allemaal nare bijwerkingen.

Een aantal negatieve punten van suiker:

Suiker kan de nieren beschadigden.
Suiker verhoogt de bloedspiegel.
Versnelt het ouderdomsproces.
Kan bijdragen aan overgewicht.
Kan bijdragen aan diabetes.
Meer bijwerkingen staan hier (klik).

Ik snap niet waarom er zoveel suiker in producten gestopt wordt. Vaak wordt het nog niet eens duidelijk vermeld ook als je de zogenaamde bijnamen niet weet van ze. Ik zal een paar opnoemen zodat jullie iig weten wat andere namen zijn voor suiker, zodat jullie deze kunnen vermijden:
Tafelsuiker
Sucrose
Siroop
Maltodextrine
Nectar
Lactose
Treacle

Voor meer namen kun je kijken op deze link (klik).

[AdSense-A]

Low sugar

Dan aspartaam, hier valt ook niets goeds over te zeggen. Volgens Voedingscentrum daarentegen wel: Aspartaam is een veilige zoetstof zolang het gebruik onder de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) blijft. Aangezien aspartaam een E-nummer heeft, is het gegarandeerd dat je er niet te veel van binnen krijgt, zelfs al drink je veel light(of low-sugar) frisdrank.” (bron)

Ongelofelijk dat een Voedingscentrum dit zegt over aspartaam. Aspartaam bestaat uit aminozuren die afgebroken worden in je lichaam. Een van de stoffen die daarbij ontstaat is Methanol. Dit is een giftige stof dat binnen je lichaam erg moeilijk afgebroken wordt. Hierdoor maakt je lichaam het stofje Formaldehyde aan. Dit is zelfs een kankerverwekkende stof. Giftige niveau’s hiervan worden al bereikt na één glas light. Uit onderzoek blijkt dat aspartaam bijwerkingen in de vorm heeft van: hersenkanker, eierstokkanker, teelbalkanker en schildklierkanker (bron). Absoluut vermijden dit dus! Op etiketten van een product staat het vermeld als E951. Ik geef het je op een briefje dat als je op een product ‘low-fat’ of ‘light
/low-sugar’ ziet staan, dit nummer vermeld staat als ingrediënt.

Conclusie

Uit vele onderzoeken blijkt dus dat de vervangers van vet, aspartaam en suiker, totaal niet goed voor je zijn. En laat die nou net in low-fat/low-sugar producten zitten. Vaak proberen de verkopers deze ingrediënten nog te verstoppen door ze andere benamingen te geven als Lactose, Treacle, E951. Gelukkig weten jullie nu waar jullie op moeten letten op een etiket. Let in ieder geval niet op het aantal vetten, vetten zijn namelijk goed voor je en maken je niet vet! Dan maar vrede nemen met het aantal extra calorieën, je gezondheid gaat er in ieder geval niet aan.

Share Button
The following two tabs change content below.

etenenliften

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *