Rustdagen houden. Hoe belangrijk is het?

Na goede voeding zijn rustdagen inlasten de tweede sleutel tot succes. Rustdagen zijn absoluut noodzakelijk om te groeien en te herstellen. Ga je door, krijg je waarschijnlijk last van blessures, behaal je je doelen niet en kun je zelfs een mentale burnout krijgen. In dit artikel leg ik verder uit hoe belangrijk rust voor je is.

Wat houden rustdagen in?

Een rustdag is een dag waarop je geen zware fysieke handelingen uitvoert. Je geeft op deze dag je lichaam rust. Het is van extreem belang om rustdagen te nemen tussen je zware workouts in. Natuurlijk wil je elke dag flink er tegen aan gaan, maar dat is niet verantwoord. Sterker nog, al die zware workouts zullen voor niets zijn als je niet genoeg rust pakt.

rustdagen_houden_als_een_baby
Waarom is dit belangrijk?

Tijdens zware trainingen zullen er scheurtjes in je spieren ontstaan. Door middel van rust kan het lichaam deze scheurtjes herstellen en kom je sterker terug, dit heet supercompensatie. Die 24 uur tot je volgende training zullen niet genoeg zijn voor het herstel van deze kleine scheurtjes. Elke spiergroep heeft wel 48 tot 72 uur nodig om optimaal te kunnen herstellen. Dit is wel geheel afhankelijk van het type training, heb je zwaar getraind zal dit eerder tegen de 72 uur aanliggen, en heb je minder zwaar getraind dan ligt dit lager. Ook is dit afhankelijk van hoe getraind je bent. Zelf houd ik altijd 72 uur per spiergroep aan. Dit is ook goed te doen, want ik train met een splitschema met twee spiergroepen per dag waardoor je elke drie dagen (72u) deze spieren opnieuw aanpakt.

Signalen van het lichaam voor een rustdag

Je lichaam geeft zelf vaak aan wanneer hij een rustdag nodig heeft. Een eerste signaal is dat je erg moe bent. Futloos. Je merkt aan je lichaam dat hij het liefst de gehele dag een beetje op de bank wil blijven hangen. Bij moe zijn hoort vaak ook dat je workouts niet lekker gaan. De gehele workout moe zijn kan een slechtere prestatie leveren dan dat je wil. In zo’n situatie weet je nu dat je zo snel mogelijk een rustdag moet nemen om je lichaam rust te geven. Een ander signaal is de spierpijn die niet snel weg gaat. Als je spierpijn na twee a drie dagen nog niet weg is kan dat betekenen dat desbetreffende onderdeel van je lichaam nog rust behoeft.

Voordelen van een rustdag

Een eerste voordeel is dat je je sportroutine beter volhoudt. Wanneer je elke dag zou gaan trainen, en je kan een keer niet, heb je gelijk een schuldgevoel. Dit had ik in ieder geval wel. Door een rustdag in te plannen voorkom je dit gevoel.
Een tweede voordeel is dat je na herstel weer hard er tegen aan kunt. Je kan weer maximaal trainen en alles geven.
Een derde en laatste voordeel (voor zover ik kan bedenken) is dat je zult verbeteren! Rustdagen zorgen voor groei, mits goede voeding, en zullen je significant verbeteren.

Kan ik dan maar twee keer per week trainen als ik 72 uur rust moet nemen?

Nee. Als je redelijk zwaar traint dan kun je beter je sportschoolschema omgooien tot een splitschema. Dit houdt in dat je elke dag een andere spiergroep traint. Ikzelf heb een 3-split: Borst/Triceps, Rug/Biceps en Schouders/Benen. En dan de dag daarna een dag rust. Zo heeft elke spiergroep minstens 72 uur rust en kan ik optimaal presteren in de sportschool.

Share Button
The following two tabs change content below.

etenenliften

4 thoughts on “Rustdagen houden. Hoe belangrijk is het?

  1. Hee,
    Onwijs leuke blogs heb je! Even een vraagje.Waar haal je een splitschema vandaan? Ik vind het zelf altijd erg lastig om er eentje te bedenken en doe eigenlijk alles door elkaar, waardoor ik last krijg van blessures. Kun je misschien helpen?

    • Hoi Manon, splitschema’s maak ik zelf. Ik weet nu welke oefeningen ik moet doen om alles te kunnen trainen. Eerst was dit voor mij ook moeilijk, maar ervaring komt met de jaren hé haha. Door elkaar heen doen moet je absoluut niet doen. Als je vaker dan 3x traint per week zou ik een splitschema aanraden waarin je elke spiergroep twee keer per week traint. Train je 4x, dan zou ik voor een Bovenlichaam/Onderlichaamsplit gaan en dat dan twee keer per week. Train je 5 tot 6x, dan zou ik een 3-split aanraden als: Borst/Triceps, Rug/Biceps en Schouders/Benen. Abs kun je overal wel inplannen. Als je ook nog hulp nodig hebt met de oefeningen die je kan doen kun je me altijd een mailtje sturen op mrccrnls apestaartje gmail.com 🙂 (Anderen mogen dit ook doen trouwens.)

  2. Wat zou jij aanbevelen bij hardlopen? Zelf loop ik ongeveer 5-6 keer per week hard. Ik merk aan mijn lichaam dat ik na de derde dag dus meestal woensdag of donderdag een rustdag nodig heb. Daarnaast ga ik 3 keer per week na het hardlopen thuis oefeningen doen, meestal benen- kuiten anderen keer billen-bovenbenen en biceps-triceps

    • Hoi Priscil. Neem je na die derde dag dan ook een rustdag? Ik vind 5-6 keer per week wel veel. En hardlopen is erg belastend voor je lichaam. Kun je niet 2-3x en dan twee andere dagen naar de sportschool ofzo 🙂 ? Je lichaam heeft rust nodig om te herstellen hé. Als je steeds korte afstanden doet en niet tot het uiterste gaat moet het opzich kunnen. Je moet het zelf merken aan je eigen lichaam, als je goed getraind bent dan heb je minder snel een rustdag nodig dan ongetraind.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *