Is de squat wel de ideale biloefening?

Op internet kom je het overal tegen, foto’s van vrouwen met ronde billen en daaronder de tekst: Yeah she squats. Hierdoor is de squat flink in populariteit toegenomen onder de vrouwen die ook een rond achterwerk willen. Is dit echter wel terecht?

Is de squat wel een biloefening?

De squat is een kniedominante oefening en daarmee voornamelijk effectief voor groei van de spieren in de bovenbenen. De grote bilspier zit in de heup en wordt voornamelijk bij hyperextensie van de heup getraind. De hyperextensie in de heup komt niet tot stand tijdens de squat en zal de bilspier dus ook niet optimaal stimuleren om te groeien. De bovenbenen worden wel goed gestimuleerd en zullen dus gaan groeien bij het beoefenen van de squat. Wat is het resultaat voor de dames die deze training doorlopen? Gespierdere, en daarmee dikkere, bovenbenen en nog steeds niet de gewenste ronde billen.

biloefening 1

De squat

 

Alternatief voor de squat, een échte biloefening: Hip Thrust

De hip thrust is een heupdominante oefening waarbij de heup wel in hyperextensie komt. Hierdoor worden de bilspieren wel optimaal gestimuleerd en zal er dus meer groei zijn. Doordat de knieën bijna niet bewegen zal er ook veel minder kracht gevraagd worden van de bovenbenen. Daardoor zullen de bovenbenen veel minder hard groeien als bij de squat. Resultaat zal zijn dat de bilspieren wel goed gevormd worden en de bovenbenen achter zullen blijven. Daarom is het dus goed om beide oefeningen, dus de squat en hip thrust, te combineren, als je wilt dat het totaalplaatje klopt!

biloefening

Hip Thrust

 

Conclusie

De squat is slecht en de hip thrust is goed? Nee! De squat is ook een goede oefening, alleen afhankelijk van je doel. Wanneer je meer groei wilt hebben in je bovenbenen is dit een prima oefening, wanneer je ronde billen wilt hebben kun je beter voor de hip thrust gaan. Het beste is gewoon om beide te doen tijdens het trainen van je benen. Beide oefeningen zijn de grondleggers van mooie en sterke benen!

 

Auteursinformatie:
Dit artikel is ingezonden door Vitality Support en voor een klein deel aangepast. 
Bezoek ook de website van Vitality Support: Http://vitality-support.nl
Share Button
The following two tabs change content below.

etenenliften

3 thoughts on “Is de squat wel de ideale biloefening?

 1. Hee,

  Heb je een goeie tip om strakkere billen te krijgen, maar niet per see rondere?
  Dus zelfde formaat, maar dan strakker.
  Onwijs leuke blog trouwens!

  Liefs, xxx

  • Beste Manon,

   Schrijver van dit bericht heeft voor je gereageerd hieronder. Volgens mij heeft hij dat niet via de Reply button gedaan dus heb je geen notificatie gekregen. Dus hierbij!

   Gr.
   E&L

 2. Beste Manon,

  Afslanken is mogelijk door een negatieve energiebalans te creëren. Makkelijker gezegd, minder eten/drinken binnen krijgen dan je verbrandt met bewegen gedurende de dag.

  Succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *