Welke soort eiwitpoeder is het beste voor jou?

Er zijn verschillende soorten eiwitpoeder op het Internet te vinden. Soms heb je totaal geen overzicht meer welke je nou moet nemen, en dan is het ene soort eiwitpoeder ook nog eens beter na het sporten en de andere is weer beter voor afname van eiwitten gedurende de hele dag. Ik heb dit artikel aangemaakt zodat jullie een overzicht krijgen wanneer je welk soort moet nemen en voor welke je moet kiezen, met betrekking tot je doelen.

 


Achtergrondinfo

Eiwitten zijn de bouwstenen van je lichaam. Ze zijn er voornamelijk voor spieropbouw en spierherstel. Het doen van krachttraining (of hardlopen etc.) zorgt ervoor dat je scheurtjes in je spieren krijgt. Dit is geheel natuurlijk! De eiwitten die je na, voor, of tijdens je training (en natuurlijk gedurende de gehele dag) inneemt, zullen er voor zorgen dat je lichaam optimaal kan herstellen en zich ‘sterker’ herstelt dan de vorige keer. De eiwitten die je lichaam opneemt worden afgebroken tijdens dit proces en omgezet naar aminozuren. In totaal zijn er 20 soorten aminozuren. Je lichaam maakt uit zichzelf al 12 soorten hiervan aan, de overige 8 zul je uit voeding moeten halen. Niet alle producten bevatten alle 8 soorten. Een Whey shake bv. wel. Of eieren. Daarom worden deze voedingsbronnen ook vaak aangehaald als het gaat om krachttraining of sportvoeding.

eiwitpoederDrie soorten eiwitpoeder

Over het algemeen zijn er twee soorten eiwitpoeder. Whey en Caseïne. Ook is er Concentraat en Isolaat, maar dit is een combinatie van beiden. Elk heeft zijn eigen functie en voor- en nadelen. Caseïne is vaak het duurst en wordt het minst verkocht van deze drie soorten. Zelf heb ik Caseïne en Whey in huis. Waarom? Dat zal ik jullie zo uitleggen.

Soorten eiwit

Er zijn twee soorten eiwitten die je lichaam kan gebruiken. Snelle en langzame eiwitten. De snelle eiwitten worden zoals de naam al zegt, snel opgenomen in je lichaam. Dit is vooral na het trainen en na het opstaan belangrijk. Op dat moment heeft je lichaam snelle eiwitten nodig omdat je tijdens je slaap geen eiwitten tot je hebt genomen en in het geval van trainen heb je je spieren uitgeput. Je lichaam roept dan om snelle eiwitten om zo snel mogelijk te kunnen herstellen. Deze snelle eiwitten zitten in Whey, maar ook in kip, yoghurt etc.

Langzame eiwitten zijn eiwitten die gedurende de hele dag opgenomen worden. Een erg belangrijke eiwitbron. Als je er goed op let dat je genoeg van deze langzame eiwitten tot je neemt dan heeft je lichaam de gehele dag genoeg eiwitten om o.a. te kunnen herstellen. Deze eiwitten vind je o.a. in Caseïne. Maar deze vind je bv ook in kwark.

Isolaat eiwitpoeder bevat een combinatie van beide. Deels langzaam en deels snelle eiwitten. Je kan er dus voor kiezen om deze te kiezen als je niet weet wanneer je welke moet nemen, maar aan de hand van bovenstaande kennis kun je waarschijnlijk al een betere keuze maken.

[AdSense-A]

Dus, wanneer nou welke soort eiwitpoeder?

Wanneer je niet aan krachttraining of een andere vorm van training doet, maar puur een eiwitdieet volgt, zou ik adviseren om voor Caseïne te gaan. Deze soort eiwitpoeder bevat langzame eiwitten. Snelle eiwitten heb je namelijk niet echt nodig als je niet aan intensieve sporten doet. Wanneer je wel veel sport zou ik aanraden om voor, tijdens of na je training Whey tot je te nemen. Je lichaam schreeuwt op dat moment om snelle eiwitten om zo snel mogelijk te kunnen herstellen. Hetzelfde geldt bij het opstaan. Op dat moment schreeuwt je lichaam om eiwitten. Gebruik dan ook hier Whey. Later op de dag zou ik gaan voor Caseïne. Dit om je lichaam op elk moment van de dag te kunnen bevoorraden met eiwitten. Je zou er ook nog voor kunnen kiezen om voor het slapen gaan Caseïne tot je te nemen. Tijdens je slaap zal je lichaam dan eiwitten kunnen blijven gebruiken. Dit kan natuurlijk ook in de vorm van voedsel, als kwark. Zelf eet ik tijdens mijn ontbijt kwark met een schep Whey. Dit om mijn lichaam te bevoorraden met beide soorten eiwitten. Snelle en langzame. Zo raakt mijn lichaam in ieder geval niet snel zonder eiwitten en zal ik optimaal herstellen van trainingssessies e.d.

 

Share Button
The following two tabs change content below.

etenenliften

5 thoughts on “Welke soort eiwitpoeder is het beste voor jou?

    • Omdat op dat moment je lichaam in een catabolische staat verkeerd. Je moet dan je lichaam aanvoeren met snelle eiwitten om weer in anabole modus te komen.

  1. Welke merk gebruik je van beide?
    kom op bodyenfitshop van alles tegen, maar weet niet goed welke ik moet bestellen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *