Hoeveel water moet je op een dag drinken?

Veel van de lezers hier hebben een actief en gezond levenspatroon, maar ik merk dat veel mensen de belangrijkste factor vaak vergeten: Het drinken van genoeg water. Ook ik heb de fout jaren gemaakt door niet op mijn vochtinname te letten. Het drinken van te weinig water kan leiden tot vermoeidheid, hoofdpijn, indirect tot overgewicht en tot minder goede prestaties op het sportvlak. In dit artikel leg ik uit hoeveel water je moet drinken.

water

Advies over het consumeren van water volgens het Voedingscentrum

Op websites als Voedingscentrum zie je adviezen staan als 1-1,5 liter per dag. Dit is niet helemaal reëel voor iemand die erg actief is zoals het meerendeel van de lezers hier, omdat:

– Voor iemand die veel sport is dit te weinig, want als sporter verlies je al gauw 1 liter vocht per uur(!).
– Wanneer je leeft in een warm klimaat (of gewoon de warmere zomermaanden in Nederland) dan verlies je ook veel vocht. Toch al gauw 1 liter vocht per dag extra.
– Veel sporters hebben een hoge eiwitinname. In zo’n situatie heeft je lichaam ook meer vocht nodig.
– Bij ziekte heeft je lichaam meer vocht nodig. Ook om de extra afvalstoffen te kunnen verwerken.

Waar ze wel gelijk in hebben is dat te veel water drinken ook weer niet goed is. Zelfs zeer slecht. Je lichaam kan overgehydrateerd raken en dit resulteert soms in een watervergiftiging. Dit komt niet vaak voor, maar het kan wel. Let hier dus ook op!

Mijn advies voor de consumptie van water

Volgens bovenstaande alinea lijkt het mij duidelijk dat het advies van het Voedingscentrum niet volledig accuraat is en gebaseerd is op de normale non-actieve mens.
Je moet bij het berekenen van je vochtinname rekening houden met alle factoren die in de alinea hierboven opgenoemd zijn. Train je een uurtje, drink dan minstens 1 liter meer. Train je twee uur, neem dan 2 liter meer. Of nog beter; drink dit tijdens je training. Je training zal een stuk beter gaan wanneer je volledig gehydrateerd bent.
Is het warm weer, drink dan ook een halve tot 1 liter meer. Drink deze hoeveelheden bovenop het aantal liter dat je lichaam nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren wanneer je een dag niets zou doen. Dit is zo’n 2,5 liter voor een man en 2 liter voor een vrouw (bron). Houdt hierbij wel rekening mee dat je waarschijnlijk ook via je eten al vocht binnen krijgt. Trek dus ongeveer 0,75 tot 1 liter van dit totaal af en drink dit. Het overige komt wel uit je voedsel.
Dus als je voldoende eet moet je op een dag dat je verder niet veel doet, zo’n 1-1,5 liter water er bij drinken. Sport je bv. een uur, drink je een liter meer etc.

Tip van de dag

Een erg goede graadmeter om te zien of je genoeg drinkt is (klinkt misschien vies) om naar je urine te kijken. Is deze donkergeel, dan heb je te weinig gedronken. ‘s Ochtends is dit bijna altijd het geval, let daar niet zo op. Maar gedurende de dag moet je urine lichtgeel tot doorzichtig zijn. Dat betekent dat je lichaam je afvalstoffen voldoende kan afvoeren en dat je lichaam goed gehydrateerd is.

[AdSense-A]

Conclusie

Het advies van het Voedingscentrum is niet helemaal accuraat omdat zij geen rekening houden met enkele andere factoren als; ziekte, eiwitrijk voedsel, actieve levensstijl en bv. warmte. Deze factoren moeten nog opgeteld worden bij het aantal dat het Voedingscentrum aanraadt: dus 1-1,5 liter per dag plus het vocht dat je verliest door middel van trainen etc. Train je bv. een uur, dan drink je een liter extra. Train je twee uur, drink je er twee. Op een warme dag drink je ook weer een halve liter extra. Deze extra liters kunnen wel eens essentieël zijn voor je prestaties of je gezondheid! Drink dus genoeg!

 

Share Button
The following two tabs change content below.

etenenliften

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *